Avisering Kriterieändring i BASTA-systemet
Till våra medverkande leverantörer / To all our participarting suppliers
Hormonstörande ämnen som påverkar de hormonella systemen kan orsaka allvarlig skada på organismer, populationer eller ekosystem. Ämnen som stör balansen i kroppens hormonsystem kan ge upphov till en rad olika effekter som till exempel fortplantningsstörning eller missbildning, cancer, diabetes, hjärtkärlsjukdomar, benskörhet och skador på immunsystemet och nervsystemet, varav det senare i sin tur kan leda till beteendepåverkan. Forskningen har gått framåt inom området och parallellt har det visats att den traditionella riskbedömningen för kemikalier inte helt fångar upp effekter framkallade via en hormonell mekanism.
Med anledning av de allvarliga riskerna kommer som tidigare aviserats, kriteriet för hormonstörande ämnen i BASTA att ändras från och med den 1 januari 2014. De ämnen som får helhetsbedömningen Cat 1 eller Cat 2 i EU-kommissionens EDS Database* får då inte ingå i halter som är 0.1 % eller högre. Anledning till att hänvisningen ges till EU-kommissionens databas är att det idag saknas kriterier för en harmonierad klassificering av ämnen med hormonstörande egenskaper. För att kunna tillämpa rådande regelverk inom BASTA måste kemiska ämnen med hormonstörande egenskaper ändå kunna identifieras.
BASTA planerar att under 2014 vidareutveckla sitt kvalificeringssystem. Kvalificeringen av byggprodukter i BASTA bygger idag på en förenklad bedömning av ämnesinnehållets inneboende farlighet. Eftersom systemet inte tar hänsyn till om riskerna med den inneboende farligheten kan komma till uttryck eller inte, medför det att hela materialslag riskerar att diskvalificeras trots mycket begränsade hälso- och miljörisker. Därför kommer BASTA att möjliggöra för materialtyper som idag diskvalificeras i systemet men som samtidigt har en viktig funktion i dagens byggande, att oberoende utredas avseende deras faktiska hälso- och miljörisker.
Arbetet, som kommer att genomföras och finansieras av materialindustrin och IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans, kommer att resultera i materialspecifika vägledningsdokument där riskerna med användningen av enskilda materialslag är sammanställda och utvärderade. Om riskerna anses acceptabla kommer byggprodukter baserade på dessa material att kunna registreras i ett nytt register i BASTA-systemet, med utgångspunkt från acceptanskriterier i de nya vägledningsdokumenten.
Från och med den 1 januari 2014 välkomnas materialindustrin (eller representanter för densamma) att kontakta BASTA-kansliet och ansöka om framtagande av vägledningsdokument för enskilda materialslag. Kravet är att 1) materialslaget behövs i dagens byggande, att 2) man anser att det finns tillräcklig information och kunskap som visar på begränsade och acceptabla hälso- och miljörisker med materialet och att 3) det finns ett möjligt deltagande och finansiering från industrin i arbetet med att ta fram ett vägledningsdokument.
Med anledning av den förestående kriterieförändringen ges möjlighet till en generell dispens i BASTA-systemet för de produkter som inte klarar det skärpta kravet för hormonstörande ämnen som träder i kraft den 1 januari 2014. Dispensen gäller till och med den sista mars 2014. Under årets första kvartal finns då möjlighet att ansöka om framtagning av vägledningsdokument (enligt kraven i föregående stycke) för materialslag som inte klarar kriterieförändringen. För de materialslag där en skriftlig ansökan skickas in och beviljas av BASTA, förlängs dispensen till att vägledningsdokumentet färdigställts och produkter baserade på det specifika materialslaget ges möjlighet att registreras i det nya registret.
Kontakta BASTA:s VD Sussi Wetterlin (sussi.wetterlin@ivl.se) för mer information.
Nanopartiklar
BASTA har tidigare aviserat att förekomsten av nanopartiklar ska dokumenteras och kunna lämnas ut på begäran från och med den 1 januari 2014. Kravet kommer att gälla för nanomaterial och inte för enskilda nanopartiklar. EU-kommissionens rekommendation om definitionen av nanomaterial innebär dock vissa svårigheter i att avgöra vad som är nanomaterial och vad som inte är det, vilket bl.a. beror på att det idag saknas harmoniserade mätmetoder för att mäta storlek och storleksfördelning av partiklar i material. Detta gör att olika mätningar kan ge resultat som inte går att jämföra. BASTA har därför beslutat att skjuta fram dokumentationskravet för nanomaterial i avvaktan på att harmoniserade mätmetoder har tagits fram.
Kontakta BASTA:s Vetenskapliga samordnare Anna Widheden (anna.widheden@ivl.se) för mer information.
* http://ec.europa.eu/environment/chemicals/endocrine/strategy/being_en.htm