Avisering om ändring i BASTA-kriteriet från 2017-01-01 (publicerat 2016-12-15)
Till alla våra medverkande leverantörer
Återförande utav kriterie 17c – BASTA
I samband med uppdatering av kriterierna 2015-06-01 togs kriterium 17c (H413) bort. Bakgrunden till detta var att utformningen av kriterium 17 – med 17c kvar – innebar att produkter som klassas som Farligt för vattenmiljön i kategorierna Kronisk 1, 2 och 4 inte kunde registreras, men att produkter som klassas som kategorin Kronisk 3 kunde registreras – vilket vi ansåg vara ologiskt.
I samband med Kemikalieinspektionens senaste uppdatering av PRIO-kriterierna enligt CLP togs dock kategori Kronisk 4 (H413) med som riskminskningsegenskap tillsammans med kategori Kronisk 1 (H410): Mycket giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter. Dock är varken kategori Kronisk 2 (H411): Giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter eller kategori Kronisk 3 (H412): Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer med i PRIO-kriterierna.
I PRIO finns två prioriteringsnivåer; utfasningsämnen respektive prioriterade riskminskningsämnen. Eftersom BASTA ska täcka såväl utfasnings- som riskminskningsegenskaper kommer H413 därför att återinföras i kriterierna.
I praktiken är mer än 90 % av de miljöfarliga ämnena i PRIO klassificerade som H410 (R50/53 i DPD) och en ganska liten del enbart H413 (R53 som singelfras i DPD).
Sammanräkningsregler för BASTA 2016-12-14
Förtydligande – Kriterie 5 i BASTA- och BETA-kriterierna
Ämnen som får helhetsbedömningen Cat 1 eller Cat 2 i EU:s EDS Database samt ämnen som är upptagna i kandidatförteckningen p.g.a. att de har hormonstörande egenskaper i enlighet med REACH Artikel 57f.
Frivillig emissionsinformation
BASTA har beslutat att från och med 1/1 2017 införa en frivillig möjlighet att redovisa resultat från genomförda emissionsmätningar för byggvaror som är avsedda för inomhusanvändning.
Byggprodukterna ska testas för avgivning av flyktiga och semiVOC, SVOC och vissa aldehyder enligt standard som förväntas publiceras av CEN under hösten (CEN 16516:2015).
Dokumentation biläggs som en rapport över genomförd emissionsmätning i enlighet med draft standard prCEN 16516:2015.
När dokumentationen biläggs ska följande information läggas in i beskrivningsfältet:
Emissionsmätning utförd enligt standard CEN 16516:2015. För mer information se bifogat dokument.
Hormonstörande ämnen
Vi väntar med spänning på EU-kommissionens nya kriterier för hormonstörande ämnen. Önskvärt är att kunna använda de kommande EU-gemensamma kriterierna som grund för Bastas kriterier för hormonstörande ämnen, men vi bedömer det dock som troligt att vi under en övergångsperiod fortsatt kommer vara beroende av ämneslistor som definierar hormonstörande ämnen.
I dagsläget använder vi EU-kommissionens EDS-databas som den listning av hormonstörande ämnen som vi lutar oss mot i Bastas kriterier. Denna lista uppdateras inte längre vilket innebär att ny kunskap inte fångas upp – den kan således innehålla ämnen som numera avskrivits som hormonstörande och sakna ämnen som man i senare forskning påvisat hormonstörande egenskaper för.
Vi undersöker därför vilka alternativ eller komplement som finns till EDS-databasen. IPCP (International Panel of Chemical Pollution) har på uppdrag av FN-organet UNEP sammanställt en utvärderingsrapport gällande hormonstörande ämnen. Ett utkast av denna rapport finns tillgänglig på UNEPs hemsida. (http://wedocs.unep.org/handle/20.500.11822/12218)
I denna rapport pekas ett antal ämnen ut som uppfyller WHOs definition för hormonstörande ämnen och där det vetenskapliga underlaget värderats och bedömts trovärdigt. När den slutliga versionen av IPCP-rapporten publicerats kommer BASTA bedöma möjligheten att använda IPPCs rapport som komplement eller ersättning för EDS-databasen.
Om utvärderingen av IPCPs rapport visar att det är lämpligt att antingen ersätta eller komplettera EDS-databasens som grund för Bastas kriterier för hormonstörande ämnen, kommer denna ändring aviseras minst sex månader i förväg innan ändringen genomförs.
Vänliga hälsningar,
Sussi Wetterlin and Anna Widheden
BASTAonline AB