Nya kriterier för hormonstörande
Implementeringen av ändringen i kriterium 5 hormonstörande ämnen som aviserades 2018-12-17 träder nu i kraft. Dock tillämpas en övergångsperiod fram till 2020-07-01, för att möjliggöra anpassning till ändrat kriterium. Ändringen innebär att BASTA nu baserar bedömningen av hormonstörande ämnen på den definition av hormonstörande ämnen som tillämpas inom EU:s kemikalielagstiftning. Detta innebär att ämnen ska anses ha hormonstörande egenskaper om det uppfyller samtliga följande kriterier:
a) Det orsakar skadliga effekter i en intakt organism eller i dess avkomma, dvs. förändringar av en organisms, ett systems eller en (under)populations morfologi, fysiologi, tillväxt, utveckling, reproduktion eller livscykel, vilket leder till nedsatt funktionsförmåga, nedsatt kapacitet att kompensera för ytterligare stress eller ökad mottaglighet för annan påverkan.
b) Det har ett endokrint verkningssätt, dvs. förändrar det endokrina systemets funktion.
c) Den skadliga effekten är en följd av det endokrina verkningssättet.
Tillvägagångssätt för bedömning av hormonstörande ämnen enligt ovanstående definition baseras på metodik som beskrivs i dokumentet ” Guidance document for handling criteria for endocrine disruptors in the construction industry”. Dokumentet kommer att publiceras och finnas nåbart från BASTAs websida, tillsammans med en enkel handledning som beskriver tillämpningen av denna guidance i BASTA. Vi vill uppmärksamma våra leverantörer på att denna förändring innebär att EDS-databasen inte längre kommer utgöra grund för kriteriet efter den 1/7 2020, dock införs ett informationskrav för ämnen som ingår på EDS-databasen i halter över 0,1%.
Se nedan för en schematisk bild för hantering av ämnen med hormonstörande egenskaper enligt BASTAs kriterium 5.
Nytt informationskrav för potentiella PBT/vPvB
Från den 1/7 2020 kommer informationskrav införas för ämnen som är upptagna på CoRAP (Community rolling action plan: lista på ämnen som varit under utvärdering inom EU eller ska utvärderas de närmsta tre åren) för sina misstänkt persistenta, bioackumulerande och toxiska egenskaper. För dessa ämnen ska casnummer och ingående halt anges om de ingår i BASTA-registrerade produkter över 0,1 %.
Med vänlig hälsning
BASTA-Kansliet