Vi intervjuade Jeanette Green

…och därmed BASTA

Publicerad 05 sep. 2024

Cancerogent, persistent, högflourerande – egenskaper som man inte skulle vilja ha i sitt vardagsrum. BASTA jobbar för att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggmaterial och att göra det enkelt att registrera och hitta produkter digitalt. BASTA var också IVL:s första dotterbolag, med styrelseordförande Jeanette Green med från början.

Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet

BASTA startade som ett forskningsprojekt där både Byggföretagen och IVL Svenska Miljöinstitutet deltog under tidigt 2000-tal. Målet var att samordna kravställning kring kemikalier i byggmaterial och enas vilka egenskaper man tycker är icke önskvärda. Det mynnade ut i ett antal kriterier som idag utgör basen av BASTA-systemet.

Kriterierna i BASTA sätter reglerna för vilket betyg en produkt får: BASTA, BETA eller DEKLARERAD. För elektroniska produkter finns också produktkategorin ELEKTRONIK. För att uppnå ett visst betyg får en produkt inte innehålla kemikalier med vissa egenskaper över vissa halter: exempelvis uppdateras nyligen kravet för PFAS till 0,1 procent för BASTA-betyget. Lagstiftningen kring kemikalieinnehåll (REACH) kräver enbart att innehållet redovisas – BASTA tar ett steg längre genom krav på både redovisning och utfasning eller riskminskning beroende betygsnivån.

Med det sagt, menar Jeanette, är ett lägre betyg inte nödvändigtvis ä en stor risk. Exempelvis får vissa  målarfärger betyget BETA för att de innehåller ämnen med allergiframkallande egenskaper. Det skulle vara ett problem för vissa människor om färgen används inomhus, men används färgen enbart utomhus och på ett säkert sätt för miljön blir risken inte lika hög.

Namnet då? Det kommer från ”…och därmed BASTA för ämnen med problematiska egenskaper”. Än är vi nog inte där, men idag finns över 190 000 registrerade produkter i BASTA-systemet. Varje produkt visar upp sitt betyg samt information om eventuell miljöinformation hämtad från eBVD:er, och EPD:er.  Artikelsidorna visar även hur produkten står sig mot andras krav på marknaden såsom Miljöbyggnad, BREEAM, EU-taxonomin, Trafikverket och PRIO. Det är den vägen Jeanette ser att BASTA går – som en öppen informationsbank med all miljöinformation som kan behövas om en produkt.

      - Det ska vara så enkelt som möjligt. Vi ser att många använder BASTA för att samla all information och det är det vi vill kunna erbjuda samlad information om miljöegenskaperna i en produkt och hur den står sig mot olika krav på marknaden.

På agendan framöver ligger också att utveckla kriterierna för elektronik. Utmaningen där är att en elektronisk komponent kan innehålla oerhört många smådelar som kommer från olika tillverkare, vilket generar långa och många leverantörskedjor. Det gör det svårt att bedöma innehållet och branschen måste återigen samarbeta för hitta ett sätt som är trovärdigt och alla kan stå bakom.

Slutligen samarbetar BASTA allt närmre IVL:s övriga dotterbolag och en inte omöjlig framtid är att en leverantör kan erbjuda återbrukade (CCBuild) och deklarerade (eBVD) byggmaterial som begränsas med avseende på kemikalier med farliga egenskaper (BASTA) och med en miljövarudeklaration (EPD International). Som används i en byggnad klimatberäknad i BM och med möbler som certifierats i Möbelfakta – naturligtvis.